12 Eylül 2013 Perşembe

Dropbox ile Dosya Çağırma

Uzun zamandır bu yazıyı yazma gereği hissediyordum. Sayısı bir elin parmağını geçecek kadar ziyaretçi bana nasıl yapıldığı hakkında makale yazmamı istedi. Az önce de Facebook'tan bir arkadaşım bu isteği tekrarladı. Öncelikle Dropbox hakkında yüzelsel bilgi vermek gerekirse; Dropbox bir online depolama ve dosya paylaşım alanıdır. Örneğin, yüklediğiniz dosyaları başka bir ülkede veya şehirde kısacası başka bir bilgisayarda rahatlıkla görüntülebilirsiniz.

Dropbox ile Dosya Çağırma

Peki bu webmasterların ne işine yarayacak? Gelişen web sistemlerinde hırsızlık çoğaldı. Dosyanızı Dropbox'tan çekerek acemi hırsızların biraz da olsa önüne geçilebilir. Hep işin fesat yönünden bakmak olmaz. Birazda iyi yönden açıklayayım. Temalarda style etiketi arasına temaya asıl görünümünü veren CSS kodları yazılır. Tema ne kadar detaylı ve ayrıntılı ise bu kodlar uzadıkça uzayacaktır. Hal böyle olunca fazla kod, HTML kodlarını düzenlerken kafanızı karıştırabilir. Bu yüzden CSS kodlarını başka bir yerden çekmek mantıklı geliyor. Tabii çekebileceğimiz dosyalar CSS ile sınırlı değil. JavaScript ve HTML dahil bir sürü dosyayı çekebiliriz. Bu dediklerimi uygulayabilmek için Dropbox üyeliğiniz olmalıdır.


  • https://www.dropbox.com/ adresine girip üye olun. Eğer varsa mevcut üyeliğiniz ile giriş yapın.
  • Mavi renkli, büyük bir buton var. Üzerinde "Sign up" yazılı. Bu butona tıklayın.
  • Karşınıza kayıt olma sayfası gelecek. Nasıl dolduracağını aşağıdaki resme bakarak öğrenebilirsiniz.
  • Dropbox ile Dosya Çağırma
  • Herşey tamamsa "Sign up" butonuna tıklayın. Dropbox'ın bize sunduğu ücretsiz programı inecektir. İster indirin isterseniz de indirmeyi iptal edin. Çünkü bu programla işimiz olmayacak.

  • Tekrar https://www.dropbox.com/ adresine giriş yapın. Sizi depolama alanınızı artırmanız için ipuçları veren bir sayfa karşılayacak. Dilerseniz ipuçlarını takip ederek depolama alanınızı arttırın. Eğer ben direk konuya gireyim diyorsanız sağ üstte bulunan "Files"e tıklayın. Tüm yüklenen dosyalar bu sayfada, yaşasın! Varsayılan olarak "Getting Started.pdf" dosyası bulunuyor. Silip silmemek size kalmış.

  • Daha önceden hazırlamış olduğunuz, CSS, JS veya herhangi dosyayı yükleyeceğiz. Dropbox ile Dosya Çağırma simgeli butona tıkladığınızda bir kutu açılacak. Bu kutudan "Choose files" butonuna tıklayın ve yükleyeceğiniz dosyayı seçin. Dosya yüklendiğinde gri olan "Hide" butonu mavi renkli "Done" butonuna dönüşecek. Bu butona tıklayın.

  • Şimdi dosyanız yüklendi. Ben "dropbox-upload-simge.gif" adlı dosyayı yükledim. Sizin yüklediğiniz dosya ve uzantısı hemen orada çıkacaktır. Bu dosyaya sağ tıklayın ve "Share link"i seçin. Yeni sekmede paylaşım linki açılacak.

  • Yeni sekmeye sağ tıklayıp "Sayfa kaynağını görüntüle"yi seçin. Yine bir sekme açılacak. CTRL+F kısayolu ile sayfa içinde aramayı açın. Arama kutusuna "https://dl.dropboxusercontent.com/" yazın. Yazar yazmaz arayacak ve ilk sonucu size turuncu ile işaretleyecektir.(Google Chrome için)

  • "https://dl.dropboxusercontent.com/s/4h7mbe8d8m07u34/dropbox-upload-simge.gif?token_hash=AAEi7d83LckY8rHDgnP_ztmtY97ADLftHx3V3EqOaaiAGg&dl=1" gibi uzun bir link var orada. Soru işaretinden sonrası bizi ilgilendirmiyor. Soru işaretinden sonraki silin. En sonda yüklediğiniz dosyanın uzantısı olmalı. Bu linki her hangi bir sitede açıp ön izleme yapabilirsiniz. Benim yüklediğim dosyanın ön izleme linki: http://goo.gl/OKnoobŞimdi sıra dosyayı çağırmakta.

Dosya Nasıl Çağıralacak?

Bu bölümde CSS ve JavaScript dosyalarının temanıza nasıl çağıracağı hakkında bilgi vereceğim sadece. Bu kodlar temanızda bulunan <head> ile </head> etiketleri arasına eklenecek. LINK olarak belirttiğim yerlere son adımda aldığınız ön izleme linkini koyun.

CSS Dosyası Nasıl Çağıralacak?

<link href="LINK" rel="stylesheet" type="text/css"/>

JavaScript Dosyası Nasıl Çağıralacak?

<script src='LINK' type="text/javascript"></script>

Bu makalemde buraya kadar. Dropbox'ı tercih etmemin sebebi güvenilir olması. Aynı şekilde Google Code'de kullanılabilirdi ancak Google Code'de CSS dosyaları çağrılmıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder