C# , C, C++ ve Java dillerinin belli özelliklerini almış, tip güvenliği sağlayan,kod yazımını basite indirgeyen, çoğu programlama diline göre kod yazım zamanını azaltan,nesneye yönelik, orta düzeyli bir programlama dilidir. C# aynı zamanda .NET platformunun resmi dilidir. İlk defa 2000 yılında alfa versiyonuyla piyasaya sürülen bu dilin babası Anders Hejlsberg’dir.
NEDEN C#?
- Türkiye’de bu dilin adını çok duymuşsunuzdur. hatta 2012 yılında yapılan bi araştırmaya göre dünyada Java ve C dilinden sonra en çok kullanılan dil %8.6 ile C#’tır. Peki neden C#? Bu dili farklı kılan şey ne ?Nesneye Yönelimli Programlamaya destek vermesi: Günümüzde popüler olan programlama tekniği Nesneye yönelik programlamadır. C# %100 nesneye yönelik bir programlama dilidir.
- Maliyet ve Performans arasındaki denge: Program yazarken ki zaman maliyetini azaltmış olmasının yanında yazılan programların çalışma hızının yüksek olması önemli bir tercih sebebidir.
- Kullanıcı dostu arayüz ve güçlü bir IDE: Bir C# derleyicisi olan Microsoft Visual Studio kod yazımını ve hata bulmayı kolaylaştırır, yazılan programın çalışmasının adım adım takip edilmesini sağlar.
- XML Desteği: XML sayesinde farklı platformlar arasında veri alışverişi yapabiliyoruz ve C# XML’i desteklemektedir.
- Yönetilmeyen Kodu desteklemesi: C# işaretçi kullanımını destekler.İşaretçilerin kullanıldığı kodlara yönetilmeyen kod(Unmanaged kod) denir. Bu özellik C++’tan C#’a geçecekler için kolaylık sağlar.
C# KULLANIM ALANLARI
- C# bilen bir yazılımcının yapabileceği işler;Konsol Uygulama Geliştirmek: Windows uygulaması veya web uygulaması geliştirmek varken bir konsol uygulaması geliştirmeyeceğinizi düşünüyor olabilirsiniz fakat bir dili öğrenmek ve dilin özelliklerini kavramak açısından bu tür uygulamalar geliştirmek önemlidir.Konsol Uygulamaları C# ile geliştirebilirsiniz.
- Windows için program yazmak : Visual Studio gibi kullanımı kolay, yaygın olarak kullanılan nesnelerin önceden oluşturulmuş olduğu ve intellisense (tahmin etme)vb. gibi birçok özelliği bulunan bir derleyicisinin olması sayesinde C# ile güvenli, hızlı ve gelişmiş kodlar yazabilirsiniz.
- Web Uygulamaları Geliştirmek: Asp.Net bir dil değildir sadece bir teknolojidir.Bir Asp.Net sayfasında Html, Css, Javascript vb. dillerle tasarım yapılır, kodlaması code behind kısmında(her zaman code behind’da yazılmak zorunda değildir) yapılır.Bu kodlamanın yapıldığı dil yine C#’tır.
- Mobil Uygulama Geliştirmek: Visual Studio derleyicisine yapacağımız küçük bir eklenti sayesinde C# dili ile Windows Mobile Phone işletim sistemli telefonlara uygulama geliştirebiliriz.
- DLL Yazmak: C# ile farklı projelerden erişebileceğimiz dll bileşenleri yazıp bu dllleri farklı birçok yerde kullanabiliriz.
- Web Servis Yazmak: Web Servis web üzerinden HTTP protokolü ile hizmet veren program parçacıklarıdır. Yazılan bir web servis sayesinde platform farkı gözetilmeden internetin olduğu her yerden bu hizmete erişilebilir. C# web servis yazımını destekleyen bir dildir.
- C# uygulamaları geliştirirken kullanacağımız programın ( visual Studio 2010) kurulum videosunu paylaşıorum.Videonun ilk 2 dakikasında dreamspark sitesinden visual studionun indirilmesi, 2. dakikadan itibaren bilgisayarda setup’u bulunan bir visual studionun yüklenme adımları anlatılmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder