21 Haziran 2013 Cuma
Youtube türkçe olmakla kalmadı.
YouTube’nin artık Türkçe olduğunu biliyorsunuz. Ama işin içinde fazlasının olduğunu biliyor musunuz?
Geçtiğimiz gün yayınladığımız haberimizde, YouTube’un artık Türkçe desteği de vermeye başladığından bahsetmiştik. Ancak dev video paylaşım sitesinin Türkiye ile ilişkisi, sadece Türkçe desteği vermekten çok daha geniş bir hal aldı.
Bakan Binali Yıldırım, Reuters’e yaptığı açıklamada, YouTube’un artık Türkiye’de vergi vermeye başlayacağını ve com.tr uzantısı ile yayına başladığını duyurdu. Bu açıklama, Türkiye’nin YouTube’la yıllardan beri verdiği büyük savaşın sonuçlandığı anlamına geliyor.
Peki bu durum neleri değişterecek? Öncelikle, yukarıda da söylediğimiz gibi, YouTube’dan kazanılan ya da YouTube’un Türkiye’de kazandığı para artık vergiye tabi tutulabilecek. Daha da önemlisi, en son 2008 yılında yaşanan ve 3 yıla yakın bir süre boyunca yaşanan “erişim engellenmesi” gibi yaptırımları artık görmeyeceğiz. Örneğin bir mahkeme, bir videonun YouTube’dan kaldırılmasına hüküm verdiğinde, bu, sadece yerel olarak da olsa, kolaylıkla uygulanabilecek. Yani sadece Türkiye’den giriş yapanlar bu videoya ulaşamayacak.
YouTube’un açıklaması ve fazlası…
YouTube’dan gelen açıklamaya göreyse, bir süre sonra, Türkiye’ye ait IP adreslerinden siteye giriş yapanlar, doğrudan YouTube.com.tr’ye yönlendirilecek. Yerelleştirilmiş bir YouTube olarak değerlendirebileceğimiz sitede öneriler de Türk kullanıcılarına hitap edecek.
Biz yeni başlasak da, aslında YouTube’u yerel alan adı uzantısı ile kullanan 46 ülke bulunuyor. Bunlar arasında Fransa, Mısır, Endonezya, Peru ve Yemen gibi ülkeler de yer alıyor.
Binali Yıldırım’ın açıklamaları da tüm bu söylediklerimizi doğruluyor. Yıldırım, yeni uygulama sayesinde bir mahkeme bir karar verdiğinde, bu kararı uygulamanın artık çok daha kolay olacağını söylüyor. Yıldırım’a göre bir şirket eğer Türkiye’de faaliyet gösteriyorsa – buna YouTube ve Google gibi internet şirketleri de dahil – yerel bir merkezleri olması, ülkenin şartlarını kabul etmesi gerekiyor. Zaten Türkiye’nin YouTube ve Google’la anlaşamadığı konu da aslında buydu. Ve şimdi geldiğimiz noktada şunu söyleyebiliriz: YouTube sonunda pes etti…
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder