18 Nisan 2013 Perşembe

Türkiyenin İnternet Alt Yapısı...

Orjinal boyutunu görmek için tıklayınız. Orjinal boyutunu görmek için tıklayınız. Orjinal boyutunu görmek için tıklayınız. Orjinal boyutunu görmek için tıklayınız. 
Türkiyede İnternet:
Not : EĞER YARIDA OKUMAYI BIRAKIRSANIZ HERŞEYİ YANLIŞ ANLAYA BİLİRSİNİZ LÜTFEN HERŞEYİ TAMAMİYLE VE ATLAMADAN OKUYUNUZ 

Türksat A.Ş. Turgut Özal Tarafından Kurulmuş, televizyon ve internet hizmeti amaçlayan bir Uluslar Arası Uydu Operatörüdür, Türksat AŞ Tamamiyle T.C Ulaştırma Bakanlığına Aittir. 
Turğut Özal O Dönemde "üniverstelerde" olan internet ağını tamamiyle T.C Ulaştırma Bakanlığına Bağlamıştır. 
Bunun Sonucunda Ulaştırma Bakanlığı Denetleme ve yönetmek için Telekominikasyon Kurumunu Kurmuştur.
Telekominikasyon Kurumu Her eve Telefon Sloganıyla Türk Telekomu Kurmuştur. 
(Buraya Kadar Herşey Normal) Artık Her Evin Artık Bir Telefon Alt Yapısı Var. 
Ama Bu Telefon Alt Yapısından Başka Hizmetler İçinde Yararlanılması Gerektiği Düşünülmüş ve Ulaştırma Bakanlığının Kararıyla Uluslar Arası Kiralık Hat Yani Şu anda Ttnet Sahibi olduğu yurt dışı çıkışları kurulmuştur. 2 adet çıkış var biri okyanusun altından U.S.A'ya bağlı diğeri ise karadan Almanyaya.
Bu çıkışlar sayesinde ilk olarak 56kbps hızında çevirmeli internet hizmeti verilmiştir. Alt yapı sıkıntıları ve kesintiler içinde. 
(Bundan sonrası en heycanlısı) O dönemlerde RTÜK sıkıntılar içinde renkli yayın için kapasitesi yetmiyordu ve alt yapısı zayıftı bunun üzerine Ulaştırma Bakanlığı Telekominikasyon Kurumun'a bağlı bir kablo tv şebekesi inşasını başlatdı. 
Telekominikasyon kurumu taşoren firmalar kullanarak tüm alt yapıyı tamamladı ve Türk Telekoma devretti bu alt yapıyı işletecek gücü olmayan Türk Telekoma taşeron firmalar şöyle bir öneride bulundular kurdukları alt yapıyı işleteceklerdi ve geliri türktelekomla paylaşacaklardı. Türk Telekom bunu kabul etti ve anlaşmalar imzalandı. 
Belli bir süre sonra bu Kablo tv alt yapısından internet hizmeti verilmeye başlandı. 
(işte kıyamet kopuyor) Rekabet Kurumu T.C Ulaştırma Bakanlığına bir uyarıda bulundu Kablo ve Telefon alt yapısı Türk Telekoma ait olduğundan rekabet sağlanamıyor ve sektörde gelişme yaşanamıyor.
Ulaştırma bakanlığı Kablo tv alt yapısının tamamını Türksat A.Ş'ye devretti ama Kablo tvyi işleten taşeron firmalarımız bunu reddetti karşılığındada Dava açıldı. Sonuç olarak taşeron firmaların hepsi kapatıldı.
Alt yapı donanımlar vs. Türksat AŞ ye devredildi. 
Türksat AŞ Türk Telekom'dan bağlarını ayırmak için Uydu altyapısını kullanarak 17 farklı ülkeyle anlaşma yaptı ve kendi yurt dışı çıkışlarına sahip oldu.
Bu çıkışların bir özelliği vardı türk telekomdaki gibi kablo ile çıkıştlardan 180 gbps ile sınırlı bir bağlantı olmaması. 
1 milyon gbpslik bir trafik imkanı olmasıydı. 
Buda Rapidshareden 80 terabaylık bir dosyanın 15 dk inmesi anlamına geliyordu.
Kablo tv alt yapısını yenileyen Türksat AŞ internet hizmetini Uydunet adıyla sundu.
Kapasite olarak Türkiyedeki her eve 100 mbit internet verecek kapasitede ama Türksat AŞ interneti 20 mbit seviyesinde tuttu çünki bu sistemi denememişti sistemin kararlı hale gelebilmesi için hız denemeleri hala devam ediyor yaklaşık 100 ila 300 üyesinde bu hız testlerini yapıyor.
Bu testlerin amacı denek seçilen evlerin hızlarını 500 mbit' e yükseltmek ve ağ durumunu denetlemek. 
Bu denek her an birimiz olabiliriz 150.000 üyesinin arasından seçtiği sadece 300 kişide bu testleri uyguluyor. 
Gelelim TTnet'e şu anda TTnet'in yurt dışı çıkışları 1 terabit yani buda her üyesine yaklaşık 10 mbit internet sağlayabilir. TTnet ise 8 mbit sağlayabiliyor. Buda alt yapısının kötü olduğunun bir ispatıdır. Unutmadan birde ufak bir notum var.
Kablo tv alt yapısı sokaklara döşenirken bir problem oluştu antenini sokağa koyan Kablo tv izleyebiliyordu. 
Bunu önlemek için biraz maliyetli olsada tek çözüm fiber optik kablo alt yapısı (Sinyal dışında bir altyapı yani ışık teknolojisi) kullanmaktı.
Uydunet altyapısı şu anda kapınızın önüne kadar fiber optik kablo getiriyor. Birde unutmadan "Biri adsl" ve "Koç net" falan var bunlar ne diyeceksiniz. 
Bunlar ise Türk Telekomun bakır alt yapısını kullanarak sizi kendi DataCenterlarındaki sunucuları üzerinden internete çıkartan ve para kazanan firmalar yani bunlar daha dandik. 
Mahallenizde Uydunet Altyapınız yoksa talep edin sonuçta yabancı firmadan aldığımız kalitesiz bir hizmet yerine devletimizin ürününü tercih etmek gerekli.

Sonuç : 

Türk Telekom :
Şu An ALt Yapısı Berbak ve Üyelerini soyuyor 
% 50 i İngiliz telekom firması oger telekoma satıldı
%35 u devlette kaldı
%15 i ise haka bağışlandı (yani ben şimdi evraklarımı tamamlar ve paramı çıkartırsam türk telekomun hissedarı olabilirim)

Türksat : 
Kendine ait Uydusu var.
Mütiş bir kablolama altyapısı var.
Maximium derecede internet sunabiliyor.
Tamamı T.C Ulaştırma Bakanlığına Ait.

Telekominikasyon Kurulu : 
Türkiyenin tüm haberleşmesinden sorumlu
olarak faliyet gösteren bir kurum olarak çalışıyor
ve hala T.C Ulaştırma Bakanlığına Ait.


Bir Yorumu Cok Görme En Azından Bir Teşekkür Et :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder